125 år i söderhamnarnas tjänst

1893 var året då Söderhamn elektrifierades. Då installerades nämligen den första generatorn på Kungsgatan 3 och söderhamnarna fick uppleva ljuset från glödlampor för första gången.

I dag ser vi resultatet av det som startade med två glödlampor en decemberkväll för 125 år sedan; ett kommunalt bolag som förutom eldistribution ansvarar för vatten, renhållning, värme, bredband, kabel-tv och IT-support. Det som startade som en vision och en dröm om att, med teknikens hjälp, ta Söderhamn in i framtiden, är i dag en självklar del av söderhamnarnas vardag.

Under 2018 kommer vi på olika sätt att uppmärksamma att Söderhamn Nära förvaltar arvet efter Söderhamns Elektriska Belysnings AB, som såg till att staden fick sin första permanenta generator, och att de första glödlamporna tändes hos källarmästare Nilsson.

Vi kommer att uppmärksamma de första 125 åren genom att bland annat skriva om historiska händelser i vår tidning och lägga ut artiklar på hemsidan. Vi har även tagit fram en logotype som vi kommer att kunna använda i olika sammanhang.

För vi tycker att det är värt att uppmärksamma denna historiska händelse.

Till toppen